Sådan tjekker du om dine vinterdæk snart skal udskiftes

Følgende artikler er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til i artiklen.

De kolde måneder begynder efterhånden at nærme sig. Har du bil, betyder det, at der ikke går længe, før vinterdækkene skal hives frem. Vinterdæk holder ikke evigt, og de vil med tiden blive slidt, og formålet med vinterdækkene drager du ikke rigtig nogen fordel af, hvis de ikke lever op til visse standarder. Vi giver dig her nogle gode råd til, hvordan du tjekker dine vinterdæk efter.

Det vigtigste er mønsterdybden

Noget af det vigtigste på dine dæk er mønsterdybden. Det er med til at give dig et bedre vejgreb. Det gælder både for sommerdæk og vinterdæk. Når du skal tjekke mønstret på dine vinterdæk, er der forskellige retningslinjer.

Ifølge lovgivningen skal man have en mønsterdybde på minimum 1,6 mm. Det gælder både for sommerdæk og vinterdæk. Det anbefales dog af flere instanser, at du har et dækmønster, der er noget dybere end det. FDM anbefaler, at man ikke kører med dæk, der har en mønsterdybde på mindre end 3 mm. For din egen sikkerhed er det bedst at gå efter de 3 mm, men dette er ikke et lovkrav.

Er dine vinterdæk ved at køre på sidste vers?

Der er også andre tegn, du skal holde øje med, i forhold til om det er ved at være tid til at udskifte dine vinterdæk. Dæk til biler har ikke en decideret holdbarhedsdato. De bliver efterhånden slidt på grund af brug. Derudover ældes de også med tiden, selvom de ikke bliver brugt. Der er derfor ikke en bestemt tommelfingerregel, der siger, at du skal udskifte dem efter x antal år. Du er nødt til at holde øje med dem regelmæssigt.

Det er især udseendet, du skal holde øje med. Noget af det, du kan kigge efter på dine dæk, er, om gummiet er begyndt at vise tegn på ældning. Dette ses typisk ved, at gummiet er begyndt at krakelere nogle steder. Desuden skal du også holde øje med, om dækket virker deformt nogle steder. Dette er også tegn, at det er ved at være tid til at udskifte dækkene.

Få assistance hvis du er i tvivl

Hvis du ikke selv har særlig meget forstand på biler, kan det være svært at vurdere, hvornår det egentlig er tid til at skifte de gamle vinterdæk ud med nogle nye. Er du det mindste i tvivl, er det bedre at spørge en fagmand til råds. Du er sikker på, du får professionel hjælp fra en mekaniker, da de er uddannet i at inspicere dæk. Det er bedre at bede om hjælp end at fortsætte med at køre rundt på vinterdæk, der egentlig burde være skiftet ud med nogle nye. Du vil nemlig føle dig mere sikker, hvis du er blevet rådgivet af en professionel.

Det er vigtigt, at du prioriterer din sikkerhed i trafikken. Hvis budgettet ikke lige er til nye vinterdæk, kan det være en fordel for dig at låne pengene i stedet for. Det kan du for eksempel gøre ved Moneybanker.dk. På den måde kan køre sikkert i trafikken – selv om vinteren.