Operationel leasing vs. finansiel leasing

Dette indhold er sponsoreret

Leasing til private bliver mere og mere populært. I mange år var det mest virksomheder, som benyttede sig af denne metode at anskaffe sig transport på, men i de senere år, er det blevet mere og mere populært for private at gøre det samme. Leasing er specielt attraktivt, hvis man ønsker at skifte bil ofte. Det kan være fordi man gerne vil prøve noget nyt tit eller fordi man ønsker at få følelsen af en ny bil og køreglæden tilbage. Det at have en ny bil er trods alt det bedst.

Der er mange forskellige typer af leasing, og det er vigtigt at man læser godt op på dem alle for at finde den der passer bedst til ens egen økonomi og behov. Denne artikel ønsker at fokusere på operationel leasing og finansiel leasing, som er de to typiske typer af leasing for private. Hvis man gerne vil læs mere om finansiel leasing kan man følge linket eller fortsætte med at læse denne artikel på Tjekbil. Uanset hvad man gør, er man kommet til det rette sted for at lære mere om leasing.

Hvad er operationel leasing?

Operationel leasing er på mange måder den kortfattede leasingtype. Det er en leasingform som ofte har en meget kort periode, hvor man som privat kun skal bruge bilen i et par uger til et par måneder. Derfor passer den perfekt, hvis man pludselig står uden bil, og man har desperat brug for en. For en leasingvirksomhed får de fordelen af stordriftsfordele, da der ofte er et stort marked for de biler, som de leaser på denne måde.

Kendetegnet for privatkunden ved denne leasingform er usikkerheden i ikke at have en bil eller ikke at vide, hvor meget man skal bruge bilen i en vis periode. Ofte bliver denne form for leasing brugt, når man er i vanskeligheder og har brug for en solid, men hurtig løsning.

Fordelen ved operationel leasing er at man som privat ikke skal bekymre sig om vedligeholdelse af bilen. Dette skyldes, at leasingen er så kort tid, og det giver dig stor frihed. Derudover er fordelen også, at man ikke behøver bruge aktiver på at anskaffe sig en ny bil hurtigt. Leasingfirmaet bærer risikoen, hvis der skulle gå noget i stykker med bilen, hvilket på mange måder skaber tryghed hos forbrugeren. Dette er her hvor denne leasingform er at foretrække end at skulle leje en bil, hvor man skal være påpasselig konstant og ende med en meget stor regning, hvis noget går i stykker.

Hvad er finansiel leasing?

Finansiel leasing er modsat operationel et mere langsigtet lejemål. Her er perioden næsten altid lige så lang tid som bilens forventede løbetid. Her sikrer man som leaser at man ikke skal ud og sælge bilen efter perioden, hvilket gør at man har mange aktiver frie til at benytte til noget andet. Når leasingperioden slutter, vil aktivet bliver givet videre til forhandleren, men de fleste tilbyder at man kan beholde bilen, til en reduceret pris – her skal man ofte overveje kraftigt om det er noget man ønsker.

Ved denne leasingform skal man være opmærksom på at man selv skal stå for vedligeholdelse og reparation. Det er egentlig på mange måder, som at eje en bil, bare hvor man skal aflevere bilen tilbage og man ikke skal betale en stor sum up front.

Man påtager sig det fulde ansvar, hvis bilen skulle gå i stykker før aftalen, er slut, og derfor er det vigtigt, at man får sat en god dato for afslutningen. Ellers kan det blive en dyr omgang at benytte sig af denne form for leasing. En måde hvorpå man kan komme ud af aftalen før tid er, hvis man vælger at betale aftalen ud og betaler marginen mellem salgsværdien og de resterende ydelser på aftalen. Dette skal også overvejes nøje, da det ofte betyder, at man skal betale mere end hvis man kørte perioden helt ud. På den måde kan man sige at fleksibiliteten ved denne leasingform ikke nødvendigvis er højere end ved at købe en ny bil. D

Der er mange ting man skal overveje, og man kan læse lidt mere om hvornår man skal vælge hvad nedenfor.

Hvornår skal man vælge hvad?

Det kan være svært at vælge en leasingform. Der er mange at vælge mellem, men hvis det ikke stod klart nu, hvad man skal vælge, kan man lige få opfrisket det her.

Operationel leasing skal man vælge, hvis man er usikker på hvor meget man får brug for bilen over en kort periode. Det er korte perioder, hvor man er sikret godt ind i forhold til vedligeholdelse og reparation.

Finansiel leasing er de længere leasingperioder, hvor man ofte skal være opmærksom på at man selv skal sørge for alt. Begge har den fordel, at man ikke skal lægge meget kapital up front.