Følgende artikler er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til i artiklen.
Alle biler der kører i Danmark skal til periodisk bilsyn, for at tjekke om bilen lever op til de gældende synsregler der er i Danmark. Det er lovpligtigt, at få foretaget et periodisk bilsyn hvert andet år, og hvis bilen er helt ny så er første bilsyn fire år efter, den første gang er indregistreret, og derefter skal den også til periodisk bilsyn hvert andet år.
Bilen skal også i nogle tilfælde havde et periodisk bilsyn, hvis der er blevet monteret anhængertræk. Når det er ved at være tid til at bilen skal til et periodisk bilsyn, så modtager ejer af bilen en indkaldelse på e-boks fra Trafikstyrelsen. En indkaldelse kommer typisk 8 uger før, din bil senest skal til periodisk syn.
Til det periodiske syn vil bilen blive gennemgået for at sikre, at bilens sikkerhed er i top, og at bilen ikke forurene mere end højest nødvendigt. Der bliver udarbejdet en rapport over bilen, hvor evt. fejl og mangler bliver noteret, uanset om den kan godkendes eller ej. Der er fire kategorier bilen kan komme i når synsmanden har gennemgået bilen.
Disse fire kategorier er følgende: Godkendt, betinget godkendt, kan godkendes efter omsyn eller ikke godkendt.
Nye synsregler 2018 – flere biler skal til omsyn
Flere biler kommer til at skulle til omsyn efter de nye EU-regler for periodiske bilsyn der trådte i kræft fra den 20. Maj 2018. De nye regler betyder, at flere og mindre fejl der bliver fundet under det periodiske bilsyn skal kontrolleres ved et omsyn.
Før de nye regler var der flere biler der havde nogle mindre fejl eller mangler, og de blev dengang betinget godkendt og skulle dermed ikke til omsyn. Med de nye regler er der flere biler, der har mindre fejl og mangler til det periodiske bilsyn der skal til omsyn før den kan godkendes.
Typiske fejl og mangler der før blev betinget godkendt var bl.a. forkert indstilling af forlygter, mønsterdybden er mindre end 1,6 mm på personbiler, eller hvis udstødningen er utæt. Læs mere om de nye regler her.
Hvordan er reglerne med omsyn?
Hvis bilen bliver godkendt eller betinget godkendt så skal bilen ikke til omsyn, men hvis den havner i kategorierne: kan godkendes efter omsyn eller ikke godkendt, så skal bilen til et omsyn.
Efter du har været til det periodiske syn, så har du 33 dage til, at få udbedret fejl og mangler der står i synsrapporten.
Hvis du ikke får godkendt bilen til et periodisk bilsyn inden for de 33 dage, så får du en bøde, og hvis den stadig ikke bliver godkendt eller afmeldt, så kommer politiet til sidst og inddrager nummerpladerne.