Av, for den! Blev du fanget i en fartkontrol?

Du ved godt, at du ikke må køre for stærkt. Men så opstod den der situation på arbejdet, der gjorde, at du blev forsinket, da du skulle hente ungerne. Og pludselig fik speederen et lille ekstra tryk nedad, så du kunne nå vuggestuen og børnehaven inden lukketid. *klik*, sagde det. Og du blev fanget i en fotovogn.

Nu kan du blot sidde og vente på, at du modtager din bøde i din e-boks. Og krydse fingre for, at bøden ikke er af astronomisk karakter. Men du behøver faktisk ikke vente helt så længe med at få afgjort din skæbne. Faktisk kan du regne størrelsen på din bøde ud hjemme fra sofaen med enkelte få klik. I denne guide viser vi dig, hvordan du beregner prisen på din fartbøde.

Sådan beregner du prisen på din fartbøde

Det har formentlig aldrig været så let at udregne prisen på en fartbøde, som det er nu. For med en online bøde beregner kan du let få et overblik over prisen på din bøde. Du skal blot indtaste en række kriterier, hvorefter beregneren vil komme med en pris. Disse kriterier er: den målte hastighed, hastighedsbegrænsning, vejtype og køretøj.

Du skal dog være opmærksom på, at din bøde kan blive højere, end hvad bøde beregneren angiver. For der findes områder, hvor man kan tale om en slags skærpede omstændigheder inden for fartbøder. Og bliver du taget i en fartkontrol på en vejstrækning, hvor der udføres vejarbejde, kan du regne med, at bøden fordobles i forhold det antagende. Dette skyldes som sagt de skærpede omstændigheder, da man – hvis man kører for stærkt på en vejstrækning med vejarbejde – sætter andres folks liv og helbred på spil.

Ligeledes kan du – hvis din forseelse er meget slem – risikere at få et klip i kørekortet. Igen er det høj fart eller anden form for farlig kørsel, der kan koste dig et klip i kørekortet. Får du tre klip i dit kørekort inden for tre år, så kan du se frem til at få frakendt dit kørekort betinget. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du er ny i trafikken, er reglerne endnu skrappere for dig. Her må du nemlig kun få to klip i dit kørekort, inden du får et kørselsforbud.

Sådan undgår du fartbøder

Hvis du gerne vil undgå fartbøder, er der flere veje, du kan gå. Den første er selvfølgelig, at du letter foden fra speederen og husker dig selv på, at der næppe er noget, der er så vigtigt, at det er værd at risikere dit eget eller andres liv for.

Der findes også andre og mere tekniske måder, hvorpå du kan undgå at få fartbøder. Eksempelvis ved at installere såkaldte alarmer i din bil, der kan advare dig om fotovogne og lignende på din rute.

Du skal ikke føle, at en alarm er en lusket ting at have i sin bil. Faktisk er man hos politiet positivt indstillet over for denne type alarmer, da det har en præventiv effekt på folks kørsel. Det vigtigste for dem er nemlig, at du sænker farten. Hvad der er dit formål med at gøre det kan for så vidt være underordnet. Det vigtigste er blot, at farten bliver sænket og sikkerheden i trafikken bliver højnet.