Alt du bør vide om din bil

Når man første gang anskaffer sig en bil, dukker der en hel ny verden af begreber og lingo op, som ikke er hverdagskost for de fleste. Er du lidt en novice, når det kommer til biler, så skal du ikke skamme dig. Du er ikke den eneste. Derfor har vi strikket denne artikel sammen, så du kan blive klogere på din bil og de opgaver, der følger med det at have en bil.

Vedligeholdelse af bilen

Vedligehold er næppe det mest opstemmende ord i det danske vokabularium. Ikke desto mindre er vedligeholdelse en stor del af det at være bilejer. I hvert fald såfremt man ønsker at have en bil, der kører velsmurt og som ikke kaster en masse værdi af sig hele tiden.

Du bør være flink ved din bil og sørge godt for den. Give den en tur i vaskehallen engang imellem og måske endda flotte dig med en voksbehandling. Derudover er der en masse småting, du kan gøre for at sikre, at din bil har de bedste betingelser. Et af disse er at huske at skifte olie og kølervæske på den med jævne mellemrum. Du husker nok, hvordan man gør, ikke? Du lærte det i dine køretimer. Nuvel, hvis det kniber lidt med hukommelsen, vil din mekaniker helt sikket være dig behjælpelig.

Syn og service

Når man har en bil, slipper man ikke for de jævnlige ture til service eller en tur til synshallen. Og de to ting hænger ofte sammen. For med et grundigt serviceeftersyn kan din bil blive klar til en tur til syn. Ved et serviceeftersyn får din bil den helt store overhaling. Her vil mekanikeren tjekke din bil fra top til bund. Du vil kunne forvente et eftersyn af bremser, støddæmpere, olielækage, køler, slanger og meget mere.

Du kan aftale med din mekaniker, om denne vil køre din bil til syn efterfølgende. Eller du kan klare opgaven selv. Den sidste løsning er den billigste, og det tager ingen tid. Du kan bestille en tid hos din lokale synshal online, så du har en fast aftale. Men mange synshaller har også ’spontane/åbne tider’, forstået på den måde, at du blot dukker op i synshallen, og de tager dig ind, så snart de kan.

Vægtafgift

En af de ting, mange ikke er helt dus med, er vægtafgifter. En vægafgift er en afgift, som man løbende skal betale, hvis man har et køretøj registreret i Danmark. Man skal betale vægtafgift, hvis man er ejer af en personbil, der er indregistreret første gang før d 1. juli 1997. Ligeledes skal man betale vægtafgift, hvis man er ejer af en varevogn, der er indregistreret første gang før d. 18. marts 2009. Denne afgift bliver beregnet ud fra bilens egenvægt. Men der tillægges dog en udligningsafgift på dieselbiler.

Er du derimod ejer af enten en personbil, der er indregistreret første gang efter d 1. juli 1997 eller en varevogn, der er indregistreret første gang efter d. 18. marts 2009, slipper du ikke for afgifter. Her skal du dog ikke betale vægtafgift. I stedet skal du betale den såkaldte ’grøn ejerafgift’ i stedet.