Sådan tjekker du din bil før en sikker køretur

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

En bil er bygget af en masse store og små dele. Disse dele skal i sammenspil formå at få bilen til at rulle, når først du drejer nøglen og trykker speederen ned. Det kræver, at delene hver især er funktionsdygtige.

For at holde styr på dette er det anbefalet, at du tjekker din bil efter i sømmene i ny og næ. Her står bilforhandlere og mekanikere til rådighed for at syne din bil med et rutinetjek. Du kan dog sagtens selv holde øje med delene, sådan du så vidt muligt kan komme uheldet eller skaden i forkøbet. Det kan især være en fordel at få foretaget sådan et tjek, hvis du regner med at tage bilen på sommerferie i år.

Tag et kig under motorhjelmen

Når du tager kørekort, skal du kende til stort set alle bilens dele. Ikke alle dele er lige vigtige at kende til, men et overordnet overblik er en god start. Under motorhjelmen finder du nogle af de væsentlige områder, der får bilen til at fungere. Olie, sprinkler- og kølervæske er blot nogle af de essentielle begreber, som du bør have kendskab til ved din bil.

Uden olie, ingen motor. Hvis bilen ikke har olie i oliebeholderen, vil motoren så småt brænde sammen. Derfor er det dit ansvar at sørge for, at tanken altid er fyldt til anmærkningen.

Du tjekker bilens olie med en oliepind, der oftest sidder tilkoblet på tankens låg. Lav et tjek regelmæssigt for at sikre dig, at du ikke har kørt motoren tør for olie.

Samme regler gælder med sprinkler- og kølervæske. Umiddelbart er kølervæske den vigtigste af de to. Som det ligger i navnet, medvirker den uundværlige væske til at køle bilen og motoren ned under kørsel.

For at passe på både dig selv og dine passagerer, bør du sørge for, at kølervæsken altid ligger mellem de to streger på selve beholderen. Stregerne viser nemlig en grænse for minimum og maksimum af kølervæske. På den måde vil du altid være på den sikre side.

Hold din bil og dermed dig selv sikker

Din bil vil advare dig med blinkende symboler, når der er noget galt. Derfor er det vigtigt, at lyset i symbolerne virker. Derudover skal du kende betydningen af disse faresignaler for din bil. I bilmanualen vil du i langt de fleste tilfælde finde en lille opridsning af de blinkende symboler på bilens instrumentbræt.

Ydermere er det en god idé, at du altid holder øje med bilens stand. Er sæderne ordentlig boltret fast? Virker sikkerhedsselerne, som de skal? Selv de mindste detaljer kan have stor betydning for skader på din anatomi, torso og bil under et færdselsuheld. En sikker bil giver dig dermed langt større sikkerhed for din for din krop og din bil!

Sæt noget tid af til at give din bil et sikkerhedstjek med jævne mellemrum. Det tager ikke alverdens tid ud af din dag, men det kan gøre en stor forskel, hvis uheldet er ude. På den måde kan du køre trygt og sikkert uden bekymringer omkring bilens tilstand og dens funktionsdygtige dele.